Porce - množství potraviny na jednu osobu

Porce - kolik čeho na osobu

1. Porce v potravinářství:

odpovídá na otázku, jakou hmotnost, ev. jiné množství hotového jídla, např. omáčky a masa, přílohy, salátu, hořčice atd. přináleží osobě, to co se jí umístí na talíř.

  1. Konkrétní množství jednotlivé potraviny (rýže, knedlík atd.) nebo
  2. Celého hotového jídla (např. omáčka s masem).

Hostina - raut se skládá z podávání jednotlivých porcí.


2. Hmotnost, velikost porcí - jaká je správná?

V převážné většině kuchařek informace o hmotnosti porcí moc nenajdete. Na hostině - firemní akci, setkání přátel hostitel upřednostňuje přístup: "ať je toho dost". V exkluzivních restauracích budou porce také velké a nebudou zohledňovat, že strávníci budou "přejedení". Oběma stranám to vyhovuje. Prodávajícímu i kupujícímu.
V závodním stravování bude porce tak velká, aby pracovní síla byla schopná pracovat. Možná, že je zohledněno i to, že porce by měly mít zdravé složení. K tomu je dobré, že existují Receptury teplých pokrmů, kniha od autora Jaroslava Runštuka a kolektivu. A tam jsou recepty, které jsou doplněny o přesné množství - hmotnost porcí. Ty jsou dobře využitelné a umožňují reálné množství - hmotnost porcí jednotlivých druhů jídel.

I u hostin, kde není žádostí přesně normovat - stanovovat dávky jídel, existují důvody zabývat se tím, jak velké porce servírovat.  Ani ne málo, ani ne moc.


3. Optimální hmotnost porcí

Hmotnost běžných příloh:

  • smažené bramborové hranolky - 100 g
  • opékané brambory - 200 g
  • vařené brambory  - 200 g
  • bramborová kaše - 200 g
  • bramborové knedlíky - 200 g
  • chlupaté knedlíky - 200 g
  • bramborový salát - 200 g
  • houskové knedlíky - 160 g
  • těstoviny  - 200 g
  • rýže - 150-160 g

Některé porce masa, po tepelné úpravě:

  • anglický biftek - 115 g
  • roštěná na roštu - 115 g
  • vepřový bůček nadívaný - 115 g
  • vepřová kýta pečená, dušená - 64 g
  • uzená vepřová kýta vařená b.k. - 64 g

Porce vložek o polévek:

  • těstovina do polévky (hovězí, drůbeží) je po uvaření 40 g (17 g)

U váhově problematické - složitě vážitelné se uvádí například PORCE takto:

Potravinová skupina

Zelenina - 1 porce

  • 1 paprika, mrkev
  • 2 rajčata
  • miska zeleninového salátu
  • 125 g brambor (půl talíře)

Ovoce - 1 porce

  • 1 jablko
  • pomeranč
  •  banán (100 g)
  • 1 miska jahod, borůvek rybízu
  • sklenice 100% ovocného džusu

Obilniny - 1 porce

  • 1 krajíc chleba (60 g)
  • 1 rohlík či houska
  • 125 g vařených těstovin či rýže (1 kopeček)
  • 1 miska ovesných vloček

Mléko a mléčné výrobky

  • 1 sklenice mléka (200 – 300 ml)
  • 1 kelímek jogurtu (150 – 200 g)
  •  55 g tvrdého sýra

Maso, drůbež, ryby

  • 80 g vařeného drůbežího, rybího či jiného masa

Vejce, luštěniny

  • 1 vejce
  • miska fazolí nebo čočky


Z různých zdrojů další "porce" na osobu

  • Porce těstovin do polévky - 80 g na osobu (obvyklá porce polévky je 0,25 - 0,3 dl) tedy na 1 litr polévky je třeba 320/240 g. A tak například na 7 polévky litrů potřebujete 2,24 kg/1,68 kg těstovin.


Zdroje informací:


To co zde píši o porcích je můj názor, který jsem si odvodil z toho, co jsem si přečetl. Nenárokuji si, že mám ve všem pravdu, ale domnívám se, že informace jsou schopné praktického využití.
Z. Straka