Normy množství u sortimentu potravin a nápojů pro raut

  • Hlavní je studená kuchyně, teplá je doplněk.
  • Na jednoho hosta je počítáno:
STUDENÁ KUCHYNĚ
  • 150-200 g masa
  • 150 g zeleniny
  • 100 g ovoce
  • sýr - 50 g
  • 1 porce moučníku
  • 3 porce (chléb, pečivo)
NÁPOJE
  • 1 aperitiv
  • 0,3 l piva
  • 0,2 nealkoholických nápojů
  • 0,3-0,5 litrů vína
  • 0,1-0,2 l lihoviny
  • 1 porce kávy
Uvedené "normy" nejsou dogma, jsou doporučením. Jejich poměr není nutně dodržet. Hlavní je přání hostitele.
Vytvořte sestavy pokrmů - varianty, které je možné nabízet zadavateli rautu. Mohou být různě "náročné" od jednoduchých po složitých  a v různých cenových variantách. Může být i varianta bezmasá.
A další zásady pro sortiment občerstvení na rautu.
  • snažte se o co nejširší sortiment, doporučuje se například:
    • 10 různých studených výrobků
    • 5 ks na hosta
     celkem ks  
 30 hostů (10 druhů x 5 ks na hosta x 30 hostů)  50 ks  5x30 hostů =150 ks  5 ks na hosta
 50 hostů (10 druhů x 5 ks x 50 hostů)  250 ks  5x50 hostů = 250 ks  5 ks na hosta
Sortiment pokrmů - měl by odpovídat zásadám moderní výživy
  • všechny druhy jatečného masa + drůbež + ryby + třeba i zvěřina
  • zelenina  a ovoce pestře upravená
Teplé pokrmy
  • není nutné mnoho jídel 2-3 druhy, zajímavé, chuťově pestré a akceptovatelné pro všechny, například:
    • speciální polévky (gulášová, drštková, zelňačka atd.)
    • minutky připravované na grilu
    • speciality krájené - porcované přímo před hosty
    • teplé uzené maso krájené z uzené vepřové kýty


Zdroj informací: Učebnice od autora Gustava Salače, schválená Ministerstvem školství, mládeže a tělovýchovy České republiky, také Ministerstvem hospodářských, v oboru případech jako učebnice pro střední školy a střední odborná učiliště.


Obvyklá množství - porce

Množství - hmotnost řeznicko-uzenářského sortimentu je nutné volit podle doby trvání hostiny. 

    • do 2 hodin - cca 300 g uzenářských výrobků, 80 g sýrů, 100 g zeleniny, 1/4 vajíčka, pečivo 2 porce
    • do 2 - 5 hodin - cca 500 g uzenářských výrobků, 150g sýrů, 150 g zeleniny, 1/2 vajíčka, pečivo 3 porce
    • do 10 hodin - cca 700 g uzenářských výrobků,  200 g sýrů, 200 g zeleniny, 1 vajíčko, pečivo 4 porce