Levná svatba, nízkonákladová svatba

 levná svatba, levná svatební hostina - nízkonákladová svatba - svatební hostina cena - levné svatební menu

Levná nízkonákladová svatba

Svatební hostina

Cena za svatební hostinu může být zbytečně velmi vysoká. Pokud nejste nadměrně nároční může být i levná svatební hostina bohatá a svatebčané budou být spokojeni.
Pořídit levně svatební hostinu  spočívá v tom, že uskuteční tam, kde neplatíte zbytečné náklady. Například na zapůjčené chatě nebo chalupě. I tam lze uspořádat důstojnou a při tom levnou svatební hostinu. 
Svatební hostina levně je možná, když se najdou šikovné ruce ochotné podílet se na přípravě jídel, servírování i úklidu. Je vyhráno, když to bude kuchař, kuchařka. Tato osoba může uvařená hotová jídla  připravit k servírování. Bude servírovat výrobky studené kuchyně, svatební cukroví, zeleninu a ovoce. Například připravit jednohubky, ugrilovat maso na večeři apod.
Jídla pořídíte za maloobchodní ceny a servírování vlastními silami je podstatně levnější. Při servírování formou rautu neplatíte obsluhu. Na rozdíl od služeb restaurace je náklad na svatební hostinu podstatně menší.
Nutné je, aby se našel někdo, kdo bude pověřen "vedením" i gastronomické části svatby.
Uplatněte na svatební hostinně co nejvíce rautový stůl, rautový způsob servírování svatební hostiny

Levné svatební menu zajistíme

ve městech a okolí měst, zejména: Hradec Králové, Pardubice, Kolín, Poděbrady, Nymburk, Kutná Hora, Praha 

Svatební hostina - levněSchéma svatební hostiny, její součásti

Levná svatební hostina začíná jakoukoliv konzumací jídel od začátku svatby do konce svatební hostiny. Jde o CELODENNÍ RAUT, který svatebčanům dává k dispozici možnost zakousnout různé dobré pokrmy. Tato období "mezi" hlavními jídly mají společné to, že je na stolech s jídlem podávají výrobky teplé i studené kuchyně a sladkosti, ovoce a zelenina. Je mnoho možností co na svatební rautový stůl dát. Hlavně, aby jídelníček byl pestrý a schopen uspokojit rozmanité chutě účastníků svatby, včetně těch, co mají dietu, děti apod.
Není žádoucí, aby tam bylo jídlo, které je tam od rána a je oschlé, jsou tam pokrmy, které uspokojí jen omezený počet svatebčanů (samá tučná jídla) a lidi se zdravým přístupem ke stravování si nevyberou. Může to být i opačně, že tam bude jen zelenina a ovoce. Bude tam jen slané a ne sladké nebo opačně. Je zde dobré mít program co na rautovém stole bude. 

Celodenní raut je permanentní nabídka pokrmů, pochoutek, dobrot....

Na rozdíl od běžného života i jiných druhů hostin se očekává, že na svatbě je v každém okamžiku něco k jídlu i mimo hlavní jídla. Týká se to:
  1. Období do svatebního obřadu.
  2. Období po svatebním obědě do večera - večeře.
  3. Období po večeří do pozdně nočního pohoštění.

Svatební raut tipy na levné svatební menuPoložky - jídla na rautovém stole

Uzeninové, sýrové, masové, zeleninové mísy - miniřízečky vepřové, drůbeží - saláty ze studené kuchyně, pomazánky - minizákusky - obložené chlebíčky - šunky -uzeniny- uzeninové speciality
Při tvorbě rautového svatebního stolu je nutné plánovat co na něm bude, kdy bude co na stůl vloženo, co bude kdy přidáno, co se bude doplňovat (třeba chlebíčky) atp.

Co na oběd, večeři i noční jídlo na nízkonákladové svatbě

A/ Svatební oběd - svatební raut místo obvyklého oběda

Svatební oběd je hlavní součástí svatební hostiny. Během svatebního oběda jsou uplatňovány různé zvyky, třeba jeden talíř s polévkou pro novomanžely. Svatební oběd v podobě rautu je to důstojné levné řešení svatebního oběda. Novomanželé a jejich rodiče dostanou svatební oběd naservírovaný ze strany obsluhy. 

Tipy na svatební menu - jídelní lístek - levné

Předkrm:

  • šunka od kosti, okurka, křen - pečivo

Polévka:

  • Hovězí vývar s játrovými knedlíčky
  • Drůbeží vývar s nudlemi a masem

Hlavní chod:

  • Svíčková na smetaně s houskovým knedlíkem
  • Vepřová panenka se šťouchanými bramborami
  • Knedlo-vepřo-zelo
  • Pečená kachna se zelím a knedlíkem
  • Vepřové a kuřecí řízky s bramborovým salátem

Dezert:

  • čokoládový dortík

B/ Pohoštění v podobě svatební večeře

I když je pořád něco k zakousnutí, s příchodem večera se mnoho lidí bude ptát: "Co bude k večeři"
Večeře je jedním z hlavních chodů svatebního pohoštění. Nelze ji řešit tím podáním výrobků studené kuchyně. 
A i zde by měla být věc jednoduchá tím, že si každý bude servírovat sám. bude mít proto vytvořeny podmínky. 

Tipy na svatební raut jako svatební večeře:

  • Grilované sele, grilovaná kýta
  • Grilované maso - steaky, vepřové, drůbeží, hovězí 
  • Tatarský biftek

C/ Pozdně večerní až noční pohoštění

Tipy na večerní noční pohoštění:

  • Hovězí guláš
  • Vepřový guláš

 Složení celodenního rautového pohoštění se bude vyvíjet podle období celé svatební hostiny.


Ještě komentář k CELODENNÍMU RAUTU

  • pro přijíždějící svatebčany mohou být k dispozici:
    • obložené chlebíčky
    • teplé párky, teplá klobása
    • chléb, pečivo
  • obložené chlebíčky, ty které byly před obědem (snad byly snědeny), jestli ne, tak je uložte do chladu a využijte je v rámci třeba jako výslužky), lze předpokládat, že by na rautovém stole osychaly a nahraďte je menším množstvím jednohubek
  • jednohubky (jednohubky jsou velmi oblíbeným prvkem rautového stolu. Jejich předností je jednoduchá a rychlá výroba, rychle je připravíte a čerstvé dodáte v přiměřeném množství na rautový stůl. Variant jednohubek je mnoho, ale ty nejjednodušší jsou vyrobeny tak, že na plátky rohlíků namažete nějakou pomazánku z tohoto sortimentu pomazánek 
Trvalou součástí každého rautového stolu by měly být mísy s přiměřeně velkým obsahem: Nabídka mís
  • uzeninová mísa (vždy na stole) - možné složení uzeninové mísy včetně již předem nakrájených uzenin vytváří tato nabídka uzenin
  • zeleninová mísa (vždy na stole)
  • ovocná mísa (vždy na stole)
  • sýrová mísa (vždy na stole)
Další součásti levného svatebního rautu
  • smažené miniřízečky,
  • aspikový dort,
  • uzená kýta na okrajovacím prkně
  • uzené sele na okrajovacím prkně
  • šunkové selátko nakrájené na plátky (odpolední část)
  • pomazánky 

Dbejte na to, aby byly v takové podobě, aby se daly jednoduše naložit na talířek, papírový tácek a jejich konzumace byla jednoduchá. Například jsou vhodné miniřízečky (ne velké řízky), minizákusky (části velkých zákusků někdy končí na oděvu). Uzeniny musí být nakrájeny na plátky (salám, klobása, anglická slanina, šunka apod.) Velmi vhodné jsou jednohubky.


K organizaci svatebního pohoštění na nízkonákladové svatbě

  1. Mějte písemně vyhotovené menu celého svatebního občerstvení a dejte jej k dispozici na veřejné místo, kde si menu budou moci přečíst všichni účastníci svatebního pohoštění.
  2. Stanovte vedoucího gastronomického úseku, který bude řídit co a kdy se bude podávat, starat se o likvidaci nepořádku.
  3. Mějte k dispozici nádoby na odpad a pověřte někoho, kdo se bude starat o likvidaci nepořádku.
    • toto platí o to více, když bude používáno jednorázové nádobí
  4. Mějte k dispozici přesný seznam všeho co bude na svatební hostinu třeba. A důsledně podle tohoto seznamu vše nakupte. Pokud si na to někoho najmete, třeba nás, tak tato starost leží na nás.
  5. Je nutné, aby na chatě bylo kuchyňské vybavení od výkonného sporáku po další kuchyňské náčiní.
  6. Pokud nebude samostatný rautový stůl pro podávání oběda formou rautu - svatební raut, může tento stůl sloužit pro servírování oběda, večeře i pro noční pohoštění - občerstvení.