Druhy masa u krůty a jejich kuchyňské využití (O)

Druhy masa z krůty, krocana

1/ Prsa (téměř 1/3) celkové hmotnosti, připomínají TELECÍ

  • grilujte, pečte, smažte
  • Recepty na pokrmy z krůtího, krocaního masa
2/ Stehna - tmavší a pevnější,  připomínající ZVĚŘINU
  • spodní stehno - maso je hutnější, vhodné k uzení, velmi často se peče, vaří k pečení i k vaření - krůtí ovar.
  • hodní stehno - vykostěné s odstraněnou kůží má charakter telecího - vhodné na řízky, pečení a světlé omáčky
  • Recepty na pokrmy z krůtího, krocaního masa
3/ Maso z křídel, prý něco jako TELECÍ A KUŘECÍ
  • vynikající upečené na cibuli a česneku - možnost odkostění - malá roláda
  • Recepty na pokrmy z krůtího, krocaního masa
4/ Letky (velký podíl kůže), připomíná KUŘECÍ. Největší část kůže.
  • výborné jsou opečené nebo grilované
  • Recepty na pokrmy z krůtího, krocaního masa
5/ Maso z krku obsahuje více tuku, dlouhé maso
  • využití v polévce, či v rizotu, lze jej také péci, výsledkem je velmi chutné a šťavnaté maso
  • Recepty na pokrmy z krůtího, krocaního masa

6/ Maso z boku - obsahuje více tuku

  • vhodné do polévek
  • Recepty na pokrmy z krůtího, krocaního masa

7/ Biskup, je to tučná část, připomíná (pečený) husí pečínku, specialita pro gurmány

  • uzený, nebo pečený
  • Recepty na pokrmy z krůtího, krocaního masa
8/ Malý bederní sval, maso umístěné pod páteří (dvě malé kuličky)
  • pro šťavnaté medailonky
  • Recepty na pokrmy z krůtího, krocaního masa
9/ Vnitřnosti - játra a žaludek, Játra jsou pevnější než kuřecí. Vynikající jsou restovaná. Žaludek pevně svalnatý - výborný do polévky nebo na guláš.

Krůtí maso je zdravé

Krůtímu masu se přisuzuje mnoho skvělých vlastností. Má minimální obsah tuků, oproti jiným masům vyšší obsah bílkovin. Je lehce stravitelné.

  1. Krůtí maso má nejnižší obsah tuku, je lehce stravitelné a tím je vhodné pro osoby se cévními problémy a problémy se srdcem.
  2. Má vysoký obsah zinku - uvádí se, že 150g masa se rovná denní dávce zinku). Ten potřebují mladí dospívající lidé, je příznivý pro imunitu a dokonce na potenci. 
  3. Krůtí maso obsahuje vitamín B 12.
Je mnoho důvodů proč používat krůtí maso pro přípravu pokrmů.

Recepty na pokrmy z krůtího, krocaního masa