Vliv moderního vybavení na kvalitu vína
V knize "CO NEVÍTE O VÍNĚ" německých autorů H.-G. DÖRR, K. RÖDER a F. JOHN - 133 odpovědí pro milovníky vín se uvádí:
- Jakost vína roste odjakživa na vinici a nikoliv ve sklepě. Ale citlivým ošetřováním vína se dostává zformovaná a zdokonalená až do lahví
- Vždy se opakované zjistilo totéž: mezi podniky, které dbají na jakost, byla naprosto stejná úroveň, ať byly velké, nebo malé, moderní, nebo zastaralé
- Ve větších podnicích zaměřených na jakost přinesl vývoj v kvašení moštů (modernizace - nové technologie pozn. ZS), které je základem technologie vína značný pokrok směrem k trvale optimální jakosti. Jakost vína modernizováním technického vybavení neutrpěla. Naopak, podniky všech velikosti, které dbají na jakost, produkují dnes vína vesměs čistší chuti, sympatičtější a trvanlivější, než jsou srovnatelná vína ze klepů nedostatečně vybavených.
- Zvládnuté školení vína zabraňuje negativním mikrobiologickým procesům. Původní typ vína zůstane lépe zachován, když se včas vyškolí pomocí smysluplné techniky a ekologicky šetrnými preparáty.