Hovězí svíčková, hmotnost celé svíčkové cca 2,5 kg (T)
Trvanlivost: | 4 dny při dodržení teploty 1-5 Celsia |
---|---|
Objem: | cca 2,5 kg |
Balení: | vakuované |
Měrná jednotka: | kg |
Dostupnost: | do 5 dnů; dotázat se na bližší termín |
DPH: | 12% |
Odběrná místa
Svíčková ("Tenderloin") je pruh svaloviny pod páteří (roštěncem). Posuzuje se jako nejlahodnější, čemuž odpovídá i cena. Tím, že je svíčková vystavena malé námaze, je maso ze svíčkové křehké, jemné, libové a vláknité. Ze špičky se připravuje výborný tatarský biftek.Hovězí svíčková je nejkvalitnější kus masa. A také nejdražší. Má málo tuku a je křehká.
Tak jako veškeré hovězí maso je i hovězí svíčková zdrojem plnohodnotných bílkovin. Mimo nasycených a polynenasycených masných kyselin obsahuje i velké množství mononenasycených masných kyselin, které prospívají našemu zdraví. Obsahuje velké množství vitamínů a minerálů. Za všimnutí stojí to, že je významným zdrojem železa, které je lépe využitelné než železo pocházející z rostlinných zdrojů. Tím jeho konzumace má vliv na správnou funkci krvetvorby a nervového systému. Železo ovlivňuje výkonnost, imunitu a termoregulaci.
Vitamín D společně s vápníkem hrají velmi důležitou úlohu při tvorbě pevné kostry, struktury zubů, nehtů nebo vlasů. Vitamín A je nutný pro růst, příznivý stav kůže, podporu hojení ran, zrak nebo obranyschopnost organismu. Pozor, nadměrná konzumace má negativní vliv na kardiovaskulární systém a je dávána do souvislosti se vznikem rakoviny tlustého střeva. Bílkoviny jsou potřebné pro stavbu, obnovu a funkčnost buněk, tkání a orgánů těla.