Kolik porcí získáme ze selete v závislosti na jeho váze
Váha selete na grilování by měla být volena počtem konzumentů. Důležité je, zda je sele hlavním jídlem nebo doplňkem například svatební hostiny.
Obvykle se počítá 1 kg selete - 1 osoba, což platí do cca 35 kg, potom už je možné počítat na osobu méně než 1 kg na osobu z váhy syrového selete.
Podrobný výpočet porcí - grilované sele:
Maso ze selete v syrovém stavu tvoří přibližně 50-60%. Tolik ho zbude po odstranění vnitřností, kůže, kostí a ostatního, co není poživatelné. Menší sele má méně masa, větší má více masa.
Orientační výpočet kolik porcí masa 300 g a 200 g na osobu.
váha selete | výtěžnost v % | čistá váha syrového masa | tepelné zpracování % | váha upečeného masa | porce na osobu | počet porcí váha 300 g | porce na osobu | počet porcí, 200 g |
15 |
50 |
7,5 |
30 |
5,25 |
0,3 |
18 |
0,2 |
26 |
20 |
51 |
10,2 |
30 |
7,14 |
0,3 |
24 |
0,2 |
36 |
25 |
52 |
13 |
30 |
9,1 |
0,3 |
30 |
0,2 |
46 |
30 |
53 |
15,9 |
30 |
11,13 |
0,3 |
37 |
0,2 |
56 |
35 |
54 |
18,9 |
30 |
13,23 |
0,3 |
44 |
0,2 |
66 |
40 |
55 |
22 |
30 |
15,4 |
0,3 |
51 |
0,2 |
77 |
45 |
56 |
25,2 |
30 |
17,64 |
0,3 |
59 |
0,2 |
88 |
50 |
57 |
28,5 |
30 |
19,95 |
0,3 |
67 |
0,2 |
100 |
55 |
58 |
31,9 |
30 |
22,33 |
0,3 |
74 |
0,2 |
112 |
60 |
59 |
35,4 |
30 |
24,78 |
0,3 |
83 |
0,2 |
124 |
65 |
60 |
39 |
30 |
27,3 |
0,3 |
91 |
0,2 |
137 |
70 |
60 |
42 |
30 |
29,4 |
0,3 |
98 |
0,2 |
147 |
75 |
60 |
45 |
30 |
31,5 |
0,3 |
105 |
0,2 |
158 |
80 |
60 |
48 |
30 |
33,6 |
0,3 |
112 |
0,2 |
168 |